Een Rieten DAK

De levensduur van een kwalitatief goed rieten dak is zomaar 25 – 30 jaar. Al die tijd geniet u van de pracht die riet met zich meebrengt: de verkleuring van goudgeel naar een volwassen grijsbruine tint en het droogproces bij zonlicht.

Het maken van een goed rieten dak met een zo lang mogelijke levensduur is een samenspel tussen architect, aannemer, rietdekker en eigenaar. Het is vooral belangrijk dat het ontwerp geschikt is voor rietbedekking. 

Soorten Daken

Voor rieten daken zijn er twee soorten dakconstructies

Schroefdak
Rietgedekt dak op een houten plaat of isolatieplaat, waardoor de onder-constructie dicht is. Het riet is koud op de plaat gemaakt / geschroefd, waardoor er geen ventilatie is. Een schroefdak is zodoende brandvertragend.

Traditioneel dak (open constructie)
Rietdekken volgens de traditionele constructie, waarbij de panlatten in het zicht zijn aan de onderzijde of een geventileerde laag tussen het riet en de aftimmering, waardoor het riet goed droog kan waaien. Een traditioneel rieten dak is echter niet brandvertragend.

slide-02-hak-rietdekker
20190322_144050
slide-01-hak-rietdekker
project-01-hak-rietdekker

De Afwerking

De nokafwerking kan uitgevoerd worden met keramische rietvorsten, in cement gezet en afgewerkt. Ook kan er gekozen worden voor een koperen nok in het model van de rietvorst. Er zijn ook nog andere, streekgebonden varianten, zoals onder andere riet, hout , heide ed.

Zink of koper
Het is niet aan te raden om op of onder een rieten dak zinkwerk toe te passen; het zink kan aangetast worden door uit het riet uitlogende humuszuren.

Daarentegen kan er koper gebruikt worden. Koper is een duurzaam materiaal, het verkleurt snel en krijgt daardoor dezelfde kleur als het rieten dak. Het koper valt dan nauwelijks op.

Het Riet

Riet kan afkomstig zijn uit verschillende landen, zoals Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Turkije en China. Wij gebruiken als rietdekkersbedrijf bij voorkeur Nederlands riet (indien voorradig).

Deze voorkeur komt voort uit het feit dat dit riet groeit en verwerkt wordt in hetzelfde klimaat, zodat de minste kwaliteitsproblemen verwacht mogen worden.

Wij leggen nieuwe rieten daken volgens de kwaliteitseisen van de Vakfederatie Rietdekkers.